HiperForum.pl - Forum Hipermarketów

HiperForum.pl - Forum Hipermarketów

Pracownicy do boju!

Teraz jest 2010-09-05, 00:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronÄ™ 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  NastÄ™pna strona
Autor Wiadomość
 TytuÅ‚: "SierpieÅ„80" w OBI 019 KRAKÓW
PostNapisane: 2010-06-25, 14:31 
Dyskutant
Dyskutant

Z Radością Informujemy iż założony został w Naszym zakładzie pracy Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80" konfederacja Obi 019 Kraków!

W dniu 16 maja 2010r. pracownicy marketu Obi 019 w Krakowie ul. Bor Komorowskiego 34 zawiązali Komitet Założycielski Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80", przyczyniając się do utworzenia Wolnego
Związku Zawodowego "Sierpień 80"
Celem powstania zwiÄ…zku jest:
nacisk na poprawę sytuacji ekonomicznej pracowników (przyznanie
wyższych pensji, wprowadzenie wreszcie systemu premiowego)
zmiana warunków oceny pracowników wg. tzw. V-testu, który jest
źródłem zastraszania a niekiedy szykan w stosunku do testowanych osób)
poprawa warunków bezpieczeństwa i higieny pracy ( obecnie brak jest
warunków do wykonania większości prac w zgodzie z przepisami bhp
(warunki pracy niekiedy sÄ… urÄ…gajÄ…ce np. temp. Latem 40 stopni na
ogrodzie czy dziale przyjęcia towaru zimą poniżej zera!,
praca kasjerek na kasie przy wyjściu z ciepłego ogrodu w zimie,
chmury rozwiewanego przez wiatr cementu unoszÄ…ce siÄ™ na DPT).
wprowadzenie dodatkowych wynagrodzeń za pracę w niedziele i święta
ograniczenie ciągłej, aż męczącej rotacji pracowników ( co
przyczynia się do destabilizacji wewnętrznej firmy, dodatkowo obciąża
pracujących nawet latami pracowników )
poprawa sposobu podejścia do pracownika ( nie możemy być traktowani
jako koszt, ale jako czynnik ludzki przynoszÄ…cy zyski naszej Firmie,Nam i Naszym Klientom )
poprawa sposobu tworzenia grafików i obsady pracowników na działach.

Obecnie w skutek utworzenia Wolnego Zwiazku Zawodowego Sierpień 80 nie
jesteśmy sami.Wspierani jesteśmy przez związek zawodowy o
ogólnokrajowym zasięgu posiadający kontakty ze związkami z całej Europy.
To dzięki niemu oraz aktywności i determinacji ludzi którzy do niego przystąpili,
poprawił się byt pracowników w wielu firmach i marketach (np. w Tesco).

Mamy nadzieję, że nasza obecność w Firmie zmieni jej oblicze, pozwoli
również na zmianę postaw wielu ludzi.

W dniu dzisiejszym dokumenty z centrali Sierpnia80 potwierdzające zarejestrowanie Związku ostały złożone na dziennik podawczy w markecie Obi 019 Kraków ,zostały również wysłane faxem do naszego marketu i do Warszawy!

Zobacz profil WyÅ›lij e-mail  

TytuÅ‚: Re: "SierpieÅ„80" w OBI 019 KRAKÓW
PostNapisane: 2010-06-25, 22:25 
Dyskutant
Dyskutant

Przypominamy

Konstytucja RP

O randze dialogu społecznego w Polsce świadczy wskazanie go w Preambule do Konstytucji jako jedną z zasad leżących u podstaw ustawy zasadniczej.

"(...) ustanawiamy Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej jako prawa podstawowe dla państwa oparte na poszanowaniu wolności i sprawiedliwości, współdziałaniu władz, dialogu społecznym oraz na zasadzie pomocniczości umacniającej uprawnienia obywateli i ich wspólnot".

Wprawdzie Preambuła nie ma mocy wiążącej jak inne zapisy Konstytucji, ale służy jako wskazówka przy interpretacji zapisów ustawy zasadniczej.
Rolę dialogu między partnerami społecznymi potwierdza art. 20, który wymienia go jako jeden z fundamentów naszego ustroju gospodarczego.

Art. 20 - Społeczna gospodarka rynkowa oparta na wolności działalności gospodarczej, własności prywatnej oraz solidarności, dialogu i współpracy partnerów społecznych stanowi podstawę ustroju gospodarczego Rzeczypospolitej Polskiej.

Swobodę tworzenia i działania organizacji partnerów społecznych, czyli związków zawodowych, organizacji społeczno-zawodowych rolników oraz organizacji pracodawców, gwarantuje art. 12 Konstytucji.

Art. 12 - Rzeczpospolita Polska zapewnia wolność tworzenia i działania związków zawodowych, organizacji społeczno-zawodowych rolników, stowarzyszeń, ruchów obywatelskich, innych dobrowolnych zrzeszeń oraz fundacji.

Zakres wolności zrzeszania się określa art. 59 Konstytucji RP, który przyznaje związkom zawodowym i organizacjom pracodawców prawo do rokowań (również w celu rozwiązania sporów zbiorowych) oraz do zawierania układów zbiorowych pracy i innych porozumień. Przyznaje również związkom zawodowym prawo do strajków i innych protestów.

Art. 59.1 - Zapewnia się wolność zrzeszania się w związkach zawodowych, organizacjach społeczno-zawodowych rolników oraz w organizacjach pracodawców.
Art. 59.2 - Związki zawodowe oraz pracodawcy i ich organizacje mają prawo do rokowań, w szczególności w celu rozwiązywania sporów zbiorowych, oraz do zawierania układów zbiorowych pracy i innych porozumień.
Art. 59.3 - Związkom zawodowym przysługuje prawo do organizowania strajków pracowniczych i innych form protestu w granicach określonych w ustawie. Ze względu na dobro publiczne ustawa może ograniczyć prowadzenie strajku lub zakazać go w odniesieniu do określonych kategorii pracowników lub w określonych dziedzinach.
Art. 59.4 - Zakres wolności zrzeszania się w związkach zawodowych i organizacjach pracodawców oraz innych wolności związkowych może podlegać tylko takim ograniczeniom ustawowym, jakie są dopuszczalne przez wiążące Rzeczpospolitą Polską umowy międzynarodowe.

Konstytucja gwarantuje również wszystkim prawo do manifestowania poglądów w pokojowy sposób.

Art. 57. - Każdemu zapewnia się wolność organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestniczenia w nich. Ograniczenie tej wolności może określać ustawa.

Konstytucyjne prawa i wolności przedstawione powyżej zostały doprecyzowane w:

* Ustawie z dnia 23 maja 1991 roku o zwiÄ…zkach zawodowych;

* Ustawie z dnia 23 maja 1991 roku o organizacjach pracodawców;

* Ustawie z dnia 23 maja 1991 roku o rozwiązywaniu sporów zbiorowych;

* Dziale Jedenastym Kodeksu pracy dotyczącym układów zbiorowych pracy;

* Ustawie z dnia 6 lipca 2001 roku o Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych i wojewódzkich komisjach dialogu społecznego;

* Ustawie z dnia 5 lipca 1990 roku Prawo o zgromadzeniach;

* Innych ustawach powołujących zinstytucjonalizowane formy dialogu społecznego (Naczelna Rada Zatrudnienia, Krajowa Rada Konsultacyjna do Spraw Osób Niepełnosprawnych, Rada Nadzorcza Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, Rada Nadzorcza ZUS, Rada Ochrony Pracy, Rada Statystyki).

Kodeks Pracy
Art. 35. [Przepisy karne] 1. Kto w związku z zajmowanym stanowiskiem lub pełnioną funkcją:

1) przeszkadza w utworzeniu zgodnie z prawem organizacji zwiÄ…zkowej,

2) utrudnia wykonywanie działalności związkowej prowadzonej zgodnie z przepisami ustawy,

3) dyskryminuje pracownika z powodu przynależności do związku zawodowego, pozostawania poza związkiem zawodowym lub wykonywania funkcji związkowej,

4) nie dopełnia obowiązków określonych w art. 261, 331 i 341

- podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.

2. Tej samej karze podlega ten, kto w związku z pełnioną funkcją związkową kieruje działalnością sprzeczną z ustawą.

3. Odpowiedzialność za kierowanie nielegalnym strajkiem określa ustawa o rozwiązywaniu sporów zbiorowych.
cała ustawa http://www.idn.org.pl/sonnszz/zwiazki_zaw.htm

PostNapisane: 2010-06-26, 22:00 
Dyskutant
Dyskutant

Jeżeli zdarzyły by się przypadki "zastraszania" czy "nakłaniania do poświadczenia nieprawdy w dokumentach" itp prosimy o kontakt i opis na Sierpien80Obi019@interia.pl

PostNapisane: 2010-06-27, 14:08 
Administrator

Obrazki: 32
Nic, tylko pogratulować. Do dzieła dziewczęta i chłopcy.
Rozrastajcie siÄ™ liczebnie.

PostNapisane: 2010-06-28, 22:16 
Nowicjusz
Nowicjusz

Ponoć Wielicka dostała dzisiaj podwyżkę? Poza zasługą tamtejszego Dyrektora znanego z roztropności to Na pewno pierwszy sukces Sierpnia80 - choć nieoficjalny :lol:

PostNapisane: 2010-07-05, 21:41 
Aplikant
Aplikant

Ale ten gość wypisuje bzdury!
Ja mam na koncie kilka zawalonych V-testów i nikt mnie nie chciał wywalć ani w jakoś zastraszać czy szykanować po prostu każdy może mieć gorszy dzień i kropka. Co do BHP to i owszem jest łamane nagminnie ale tylko ja to robię i to bez aprobaty Dyrekcji i Kierownictwa, mało tego, robię to przy Ich zdecydowanym sprzeciwie! Grafiki no cóż, rzadko korzystam z życzeń grafikowych ale mojej Kierowniczce nie mogę absolutnie zarzucić, że nie uzgadnia dni wolnych z pracownikami wręcz przeciwnie dwa trzy dni przed utaleniem grafiku kożdy ma prawo wpisać swoje życzenia co do dni wolnych czy gaodzin pracy - może w sezonie urlopowym bywa z tym gorzyej no ale cóż, MPK też na czas wakacji zmienia rozkład jazdy bo są urlopy. Co do Sierpnia 80 to jak mam być szczery żałuję, że dałem się w to wciągnąć bo pastulaty są jak na razie bzdurne i przykro mi że mnie nikt o nich wcześniej nie poinformował!

PostNapisane: 2010-07-08, 17:36 
Aplikant
Aplikant

:P

Ostatnio edytowano 2010-07-09, 07:54 przez Lisiczka34, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2010-07-08, 18:50 
Dyskutant
Dyskutant

Witam!
Widzę, że biedny antrykot czy tam szponder jest klasycznym przypadkiem godzącym się na wszystko. Może jeszcze pobory oddaje na cele charytatywne (ładnie powiedziane :lol: ) Ale pamiętaj drogi antrykocie, że jak stracisz zdrowie w tej lekkiej pracy to zasilisz szeregi bezdomnych i wtedy nie bądź zdziwiony, że nikt Ci nie poda kromki chleba :-(
Obudź się!
Pozdrawiam Harry!

PostNapisane: 2010-07-09, 21:09 
Dyskutant
Dyskutant

Zastanawiam siÄ™ dlaczego jest taki ferment.... ?

PostNapisane: 2010-07-10, 21:57 
Dyskutant
Dyskutant

Dzień dobry ;) Mam takie pytanie.... Czy nazywanie pracownika przez członka kadry kierowniczej nierobem to:

a. brak profesjonalizmu
b. chamstwo
c. mobbing
Zwycięzca quizu wygrywa termos z kawą.... :)

A tak poważniej...
Jakich "argumentów" używa szefostwo 019-tki że pojedyncze osoby z "niewiadomych powodów" zmieniają swój stosunek do związków?

A tak w ogóle to napiszcie mi, zwłaszcza przedstawiciele władz marketów, których tu, jak mniemam, nie brakuje, czego tak bardzo właściciele hipermarketów boją się w związkach? Przecież związki mają POMAGAĆ w kontaktach załogi z pracodawcą! Mają uświadamiając pracodawcy problemy, o których bardzo często nie wie albo ignoruje? Czy chęć zysku za wszelką cenę jest dla niego ważniejsza niż długotrwałe, dobre stosunki z pracownikami? Przecież zadowolony pracownik jest efektywniejszy! Bardziej identyfikuje się z firmą i tym samym działa na jej korzyść! Czy tak samo zachowują się zagraniczni pracodawcy we własnych krajach? Czy tez to Polska jest dla nich "dzikim krajem", w którym za sznurek szklanych paciorków można kupić wyspę Manhattan? Q... MY tez jesteśmy ludźmi i chcemy godnie pracować i żyć!

PostNapisane: 2010-07-11, 09:59 
Dyskutant
Dyskutant

Mnie nurtuje tylko jedno.....
Dlaczego jest tak wiele szumu wokół związku????
Dlaczego on nie może sobie istnieć....
Tak po prostu? Co to komu szkodzi??
I komu przeszkadza?
Przecież założeniem związku jest pomaganie wszystkim pracowników a nie tylko jednostkom

PostNapisane: 2010-07-11, 15:31 
Dyskutant
Dyskutant

propozycja dla 019 bo tam się źle dzieje ;-)

Obrazek

Jeszcze odpowiedź na pytanie ktore zadał grubybolek
myślę że.......
a,b,c :!:

PostNapisane: 2010-07-11, 18:41 
Dyskutant
Dyskutant

harry , chyba czarodziejska różdżka ci podpowiedziała prawidłowa odpowiedź :D Gratuluję :) Po odbiór nagrody proszę się zgłosić osobiście z wydrukiem rejestracji na hiperforum u szefa OBI :D

Ostatnio edytowano 2010-08-08, 16:00 przez grubybolek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2010-07-12, 08:05 
Dyskutant
Dyskutant

Ja jednak będę obstawać za brakiem profesjonalizmu : :-P

PostNapisane: 2010-07-12, 21:04 
Dyskutant
Dyskutant

Brak profesjonalizmu Iwa?
Myślę ,ze jak najbardziej Cię poprę.Wiedząc kto zakłada związki liczyłam na to że będzie to zorganizowane w jak najbardziej profesjonalnym stylu.A tu cóż zasadzka,najpierw delikatna wpadka podczas rozmowy z p.Niermanem ,a teraz jeden z głównych założycieli nagle bez podania konkretnych powodów składa rezygnację z członkostwa na ręce nie członków związku lecz samego dyrektora.Ja się pytam o so chozi.Taki ferment wokół ZZ na pewno nie będzie wróżył im wielkiego poparcia.Więc Panie i Panowie bierzcie się do pracy i pokażcie ,że w całym tym ambarasie jest więcej dobrych stron .
Bo jak na razie jedyna wiedzę jaką mamy apropos zz to opłaty jakie trzeba wnieść jako "członek"
POwodzenia *

WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronÄ™ 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  NastÄ™pna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość